הבבא סאלי

הבבא סאלי זיע״א

הבבא סאלי, או בשמו המקורי, רבי ישראל בן מסעוד אבוחצירא, נולד בראש השנה (א' בתשרי) תר"נ במרוקו. מיום לידתו, ינק קדושה וטהרה מאביו רבי מסעוד אבוחצירא זי"ע, בנו של האדמו"ר רבי יעקב אבוחצירא בעל ספרי "אביר יעקב" ולמד תורה מאחיו רבי דוד אבוחצירא זי"ע.
הבבא סאלי הגיע לארץ ישראל בשנת ה'תשכ"ד, התגורר ביבנה ובאשקלון, ולאחר מספר שנים, עקר משם וקבע את מקומו בעיר נתיבות.
היה לפוסק הלכתי עצום ולסמכות ההלכתית העליונה לכל יהודי מרוקו. למרות היותו מרומם מעם, הסתיר מעיני כל את גודל שקידתו בלימוד התורה ואת גדולתו וידיעותיו בפרד"ס התורה.

הבבא סאלי זיע״א
קרדיט: הרב משה דרעי

פירוש השם בבא סאלי: האבא המתפלל

כינויו המקובל בפי כל, "הבבא סאלי" העיד על גודל אהבתו לכלל ישראל, שכן הפירוש של שמו הוא 'האבא המתפלל'. פירוש נוסף לשם 'בבא סאלי': בבא בארמית פירושו 'שער' וכמו שדוד המלך ע"ה כתב בתהילים: "זה השער לה', צדיקים יבואו בו".
דמעותיו ותחינותיו של הצדיק בקעו שערים, למען הפרט והכלל מתוך מסירות נפש. הבבא סאלי ידוע כאדם בעל לב חם, כאב את כאב העם וקיבל את הבאים אליו בסבר פנים יפות. ברכותיו הקדושות חולקו ביד רחבה לכל ישראל, והוא תמך באביונים ובאלמנות, חיתן יתומים ויתומות, ועבור כולם היה כמו אב רחום ואוהב.
הוא עצמו נהג בקדושה גדולה: היה טובל במקווה מדי בוקר ובערבי חג ושבתות גם כאשר המים היו קפואים, כאשר הטבילה עצמה היתה נעשית בייחודים שונים ובכוונות גבוהות.
לאורך שעות היממה, הרבה בצומות וסיגופים ועסק בתורה. הודות להנהגתו המיוחדת, תפילותיו וברכותיו התקיימות ועשו פירות. 

ציור בית כנסת מרוקאי
ציור בית כנסת מרוקאי

מופת אחד מיני רבים: רפואה בזכות האמונה

האב הביט בעצבות בבתו הקטנה שמזה תקופה ארוכה שלא בא אוכל לפיה והיא מסרבת לאכול. מצבה הרפואי החל להידרדר וחוסר התזונה החל להיות ניכר בגופה.
הרופאים לא הצליחו למצוא את הסיבה לחוסר התאבון. הם ציינו בפני האב כי אין ברירה אלא לאשפז את הילדה, וכך תוכל לקבל את מזונה דרך האינפוזיה.
ואכן, זמן קצר לאחר מכן, הילדה אושפזה וחוברה למכונת האינפוזיה.
הרופאים מצידם עמדו נבוכים: הם אינם ידעו מה מונע מהילדה לאכול.
האב, שחרד לגורל בתו הקטנה, פנה לאב כל ישראל, הלא הוא הבבא סאלי ובקש את ברכתו עבור רפואת בתו.
"כיצד אתה סומך על רופאים", התפלא הבבא סאלי. "עליך לסמוך אך ורק על מי שאמר והיה העולם. מוטב להוציא את בתך מבית החולים, ותהיה לה רפואה שלמה".
דברי הרב ניצבו כמובן נגד ההגיון, אך האב האמין לרב בכל מאודו שכן הדברים נאמרו מפיו הקדוש.
הרב פנה לרופא וביקש להוציא את ילדתו מבית החולים לביתם. הרופא תמה על בקשת האב, וציין בפניו כי הוא נוהג בחוסר אחריות משווע ועלול לסכן את חיי בתו. לבסוף, התרצה הרופא להוציא את הבת, בתנאי שהאב יחתום שהוא נוטל אחריות מלאה על מעשה זה.
האב ניאות לחתום, והבת השתחררה מבית החולים.
במהלך הנסיעה לבית, לפתע לחשה הבת: "אני רעבה, אבא". האב ההמום הגיע במהירות לביתו והגיש לה ארוחה מזינה. למרבה הפליאה, הילדה אכלה בתיאבון רב. כבר למחרת, הגיע האב לבבא סאלי בכדי להודות לו על הנס הגדול בכוח ברכתו.
ועל תודתו מקרב ליבו, השיב לו הצדיק: "אין מה להודות לי, זה הכל בזכות האמונה התמימה, שהאמנתם בקב"ה ולא ברופאים בשר ודם, עד כדי כך שהייתם מוכנים לעזוב את בית הרפואה וללכת לביתכם".

שמירה על קדושת העיניים

הבבא סאלי זי"ע ידוע היה כיהודי צדיק, שהידר במיוחד בשמירת עיניו. כבר בהיותו ילד קטן במרוקו, הקפידו הוריו לכסות את עיניו בכל פעם שיצאו לרחוב, מחשש פן יביט במראות אסורים.
גם בשעה שלמד את תורת הנגלה ועסק בתורות הנסתר, היה נוהג לכסות את פניו בטליתו.
וסיפר נכדו, כי פעם אחת בא לבקרו הרב מרדכי אליהו זצוק"ל, שהבבא סאלי אהבו מאוד. רבי מרדכי אליהו ניגש לבבא סאלי ושאל אותו: "רבינו ידוע במופתים שהוא מחולל, רבים נושעו בזכות ברכותיו, עקרות נפקדו, חולים נתפראו, מה הכוח המיוחד שיש לרב שעל ידו כל ברכותיו מתקיימות? האם זה בגלל זכות אבות?" תהה הרב אליהו, "הרי גם לי יש זכות אבות! שמא בגלל לימוד תורה? הרי אף אני עוסק בלימוד התורה, אך עדיין איני זוכה למעלה עצומה כזו שכל ברכותיי מתקיימות… ואם יאמר לי כבודו כי הוא טובל במקווה טהרה בכל יום- הרי גם אני טובל במקווה כל יום, מהו הסוד אם כן?" חייך הבבא סאלי ואמר: "בזכות שמירת העיניים שלי, שמימיי – ועוד מהיותי ילד רך בשנים – לא ראו עיניי מראה שאינו ראוי, בזכות' ולא תתורו' זכיתי שהקב"ה שומע לתפילותיי, וברכותי אכן מתקיימות".

מקובל גם לומר כי שהבבא סאלי זכה לראות למרחוק, בזכות הידור בשמירת העיניים ממראות אסורים.

הסגולה הגדולה של הבבא סאלי בכדי לזכות לישועה

הבבא סאלי היה נוהג לסיים מדי שבוע בשבוע את ספר התהילים. גם אשתו של הבבא סאלי, הרבנית מרים ע"ה, היתה מסיימת פעמיים את ספר התהילים. וכך אמר האדמו"ר רבי משה אבוחצירא שליט"א, נכדו של הבבא סאלי, כי כל אדם החפץ בישועה כלשהי, ראוי שיבוא לציון הבבא סאלי בנתיבות ויקרא את כל ספר התהילים בעמידה בסמוך לציון. ובזכות קריאתו, ובזכות הבבא סאלי זי"י ודוד המלך ע"ה תתקבל בקשתו.

קברו של הבבא סאלי בעיר נתיבות

הבבא סאלי, שנפטר ד' בשבט ה'תשמ"ד נקבר בעיר נתיבות, וקברו הפך למקום ציון ועליה לרגל ליהודים רבים מהארץ והתפוצות. בכל שנה ביום פטירתו, מגיעים מאות אנשים לתפילה, להתחזקות ומצפים לישועה בזכותו של הצדיק. בסך הכל, מדי שנה פוקדים את הקבר כרבע מיליון איש.
יהי רצון שזכותו של הצדיק תגן עלינו.

שתפו את המאמר: