האם מותר להעלות מחלל שבת לתורה?

להלכה: אדם שמחלל שבת בפרהסיא, כגון מי שנוסע במכונית בשבת לעיני כולם, לכתחילה יש להעדיף שלא לעלות אותו לתורה, משום שאינו עולה למנין שבעה עולים לתורה, ויש מתירים לו לעלות לתורה כיון שהוא מוגדר כתינוק שנשבה.

אמנם אם הוא בעל השמחה או שאם לא יעלו אותו לתורה יגרם איבה וקטטה, מותר לעלות אותו לתורה לפי כל הדעות. ויש להעדיף שיוסיפו עולה נוסף בקריאה זו.

סימן שאלה

האם מותר להעלות מחלל שבת לתורה? בביאור הדברים

מחלל שבת בפרהסיא בזמנינו, נחלקו הפוסקים בכך, דעת החזו"א (סימן פ"ז סעיף קטן י"ד) שיש לרובם דין תינוקות שנישבו ולא דין מומר.

וכן כתב בשו"ת אגרות משה (חלק א' סימן כ"ג) שאם באו עתה להתפלל, יש מקום להתיר לצרפם לכל דבר שבקדושה, כגון קדיש וקדושה וברכו, וכן לחזרת הש"ץ יש לצרפם בשעת הדחק כדי להוציאם ידי חובה באם אינם יודעים להתפלל.

אם כן לשיטתם נראה פשוט שאדם שמחלל שבת בפרהסיא עולה למנין שבעה עולים, ויכול לעלות לתורה ולברך והציבור יצא ידי חובה.

מאידך האור לציון (חלק ב' עמוד פ"ה) מחלל שבת בפרהסיא דינו כעכו"ם לכל דבר, וכתב את דברי המשנה ברורה (סימן נ"ה סעיף קטן מ"ו) שאינו מצטרף למנין, ואם כן כתב (שם) שאינו מצטרף למנין שבעה עולים לתורה בשבת, וכן לא מצטרף למנין שלשה עולים ביום שני וחמישי, ולכן אין לו לתת לו לעלות לספר תורה ולברך.

אמנם אם מוכרחים להעלותו לתורה מחשש איבה וקטטה, כגון שיש לו שמחה והמנהג להעלות את בעלי השמחה, כתב (שם) יעלו אותו לתורה, ומותר לענות אמן על ברכותיו.

והטעם הוא שהשליח ציבור הקורא בתורה יחשב כאחד מהשבעה עולים, לעניין מנין שבעה, ואף שהשליח ציבור אינו מברך בקריאה זו, מכל מקום מותר כיון שמעיקר הדין לא היו העולים לספר תורה מברכים ברכות התורה אלא הראשון והאחרון בלבד, אלא שלאחר מכן תיקנו שכל העולים לתורה יברכו משום הנכנסים ומשום היוצאים, וכיון שכן לא יתקוטטו עמו, ודרכיה דרכי נועם.

לכתחילה כתב (שם) טוב יותר שיוסיפו עוד עליה לספר תורה כדי להשלים למנין שבעה עולים.

שתפו את המאמר:
עסקים מומלצים באינדקס אנ"ש​
הישארו מעודכנים

הצטרפו אל רשימת התפוצה שלנו ותקבלו עדכונים בכל מה שחדש

מה חדש באתר