
להלכה: יום הכיפורים נחשב כיום של חג, כיוון שביום זה מכפר הקב"ה על חטאי עם ישראל. ביום הכיפורים נשלמו ארבעים יום שעשה משה רבינו בהר סיני, ובו ביום נתרצה הקב"ה לכפר לעם ישראל על מעשה העגל. בספר 'סדר עולם' נכתב: ירד (משה) בעשירי בתשרי, הוא יום הכיפורים מהר סיני, לפיכך הוא יום סליחה וכפרה עשו אותו זכרון לדורות. יום הכיפורים חל בי' בתשרי, והוא מסוגל לכפרת כל העוונות. מובא בגמרא כי "עיצומו של יום מכפר", ביום זה מושפע שפע של רחמים על עם ישראל, והקב"ה מוחל באהבה לבניו על חטאיהם. יש הממשילים את יום כיפור למקווה מים המטהר את כל מי ששוהה בתוכו, ובדומה לכך יום הכיפורים מטהר את עם ישראל, כל עוד התחרטו על מעשיהם וקיבלו על עצמם שלא לחטוא עוד
חשוב להבין כי הצום עצמו מהווה תנאי לכפרה. בשונה מצום תשעה באב למשל, בו הצום הוא ביטוי לאבילות, ביום הכיפורים מטרת הצום היא לרומם את הגוף למדרגה שהיא מעבר לאכילה ושתיה. כאשר אדם צם, הוא למעשה משתחרר במובן מסוים ממגבלות הגוף הפיזי ונעשה דומה למלאך. בורא עולם ציווה אותנו ביום הכיפורים להדמות למלאכי השרת ולהתקדש בקדושה, שתלווה אותנו לאורך כל השנה. וכך כתב הרמב"ם בהקשר זה, בספרו מורה נבוכים: "טעמו של הציווי על צום כיפור ברור גם כן: לתת את דעת התשובה. והוא היום שבו הוריד אדון הנביאים את הלוחות השניות ובישׂר להם שנסלח חטאם הגדול. ואותו יום נעשׂה לנצח יום תשובה ועבודת ה' צרופה. לכן הורחק ממנו כל עונג גופני (מצוות העינוי) וכל מאמץ להשׂיג תועלת גופנית (איסור המלאכה), כוונתי לעשׂיית מלאכות, ומצטמצמים בו באמירת הוִידוּיים, כלומר, בהודאה בחטאים ובתשובה מהם".
הצטרפו אל רשימת התפוצה שלנו ותקבלו עדכונים בכל מה שחדש
אתר פרשת יהדות הינו אתר המנגיש נושאים רבים ביהדות ומטרתו להמשיך ולזכות את הרבים. באתר תמצאו מגוון תכנים מרתקים ומעניינים בקשת רחבה של נושאים.
הצטרפו אל רשימת התפוצה שלנו ותקבלו עדכונים בכל מה שחדש