שער טיטוס, הממוקם בפורום הרומי ברומא, הוא שער ניצחון בעל משמעות היסטורית עמוקה הן עבור הרומאים והן עבור היהודים. עבור הרומאים, השער היווה סמל לכוחם ועוצמתם הצבאית ואילו עבור היהודים, השער מהווה תזכורת עגומה וכואבת לחורבן בית המקדש וגלות ארוכה. יצאנו למסע היסטורי המתחקה אחר ניצחונות, אבדות וזהות יהודית.
שער טיטוס הוא סמל מורכב עבור העם היהודי, המעורר רגשות מעורבים של חורבן ותקומה, גלות וניצחון. השער, עשוי שיש לבן ומעוטר פסלים ותבליטים, מתאר את תהלוכת הניצחון הרומית. עם השנים הפך שער טיטוס לסמל טעון עבור יהודים רבים. מחד, הוא מהווה תזכורת מוחשית לאחת התקופות הקשות ביותר בהיסטוריה היהודית. מאידך, הוא מהווה עדות לניצחון הרוח היהודית והמשך קיומה למרות כל האתגרים. כיצד הפך שער טיטוס לסמל טעון, לניצחון ואובדן, בעת ובעונה אחת?
"השער היה מעשה ידי אמן נפלא, עשוי מאבן לבנה משובחת, וגובהו היה כמאה רגל. משני צדדיו היו חקוקים תבליטים, המתארים את ניצחונו של טיטוס על היהודים." יוסף בן מתתיהו

ברוכים הבאים לשער טיטוס
קשת מרהיבה המהווה עדות לפאר של האימפריה הרומית. שער טיטוס, הממוקם ברומא, נבנה בשנת 82 לספירה על ידי הקיסר דומיטיאנוס לכבוד אחיו טיטוס וניצחונו על היהודים במרד הגדול.. השער מנציח את הניצחון במרד הגדול נגד הרומאים, אשר הסתיים בכיבוש ירושלים והחורבן של בית המקדש השני בשנת 70 לספירה. הוא מעוטר בתבליטים המתארים את תהלוכת הניצחון הרומית, ובה נראים חיילים רומאים נושאים את כלי המקדש שנבזזו מירושלים. תבליטים אלו מהווים עדות היסטורית חשובה לחורבן בית המקדש והגלות היהודית. לכן עבור יהודים רבים, שער טיטוס הוא סמל של חורבן, גלות וסבל.
"עמדתי לפני שער טיטוס וראיתי את התבליטים. ראיתי את החיילים הרומאים נושאים את כלי המקדש. ראיתי את היהודים הולכים בשבי. ובכיתי." ש"י עגנון
לאורך השנים עורר שער טיטוס מחלוקות רבות
יהודים רבים רואים בו סמל של דיכוי וכיבוש, ומתנגדים לביקור בו. מנהג זה ביטא את תחושת האבל העמוקה על חורבן בית המקדש והגלות הארוכה. עבור רבים, המעבר מתחת לשער היה בבחינת הכרה בתבוסה ובניצחון הרומאי. זאת ועוד, לאורך השנים, התקיים דיון ציבורי ער סביב שער טיטוס. רבים קראו להסיר את התבליטים המתארים את כלי המקדש, בטענה שהם פוגעים ברגשותיהם. אחרים טענו שיש להשאיר את השער כפי שהוא, כעדות היסטורית חשובה.

הקמת מדינת ישראל בשנת 1948 היוותה נקודת מפנה
והביאה לשינוי תפיסה ביחס לשער טיטוס: יהודים רבים ראו בהקמת המדינה תיקון היסטורי ותחייה לאומית. כתוצאה מכך, החלו לעבור מתחת לשער טיטוס, אך בכיוון ההפוך לכיוון תהלוכת הניצחון הרומית. בכך, הם ביטאו את תחושת הניצחון וההקלה על שיבת העם היהודי לארצו.
כיום, שער טיטוס הינו אתר תיירות פופולרי
אשר מהווה מוקד משיכה ליהודים ולתיירים מכל רחבי העולם. חשוב לזכור את ההקשר ההיסטורי שבו נבנה השער, ולהבין אותו לאור התקופה והתרבות שבה נבנה. שער טיטוס הוא חלק בלתי נפרד מהמורשת היהודית ומהווה תזכורת היסטורית לחורבן בית המקדש, הגלות הארוכה והתקומה הלאומית.
ומה אומרים חז”ל? “מקדש שני … מפני מה חרב? מפני שהיתה בו שנאת חינם” (תלמוד בבלי, מסכת יומא, ט' ע”ב). על פי הפרשנות, חז”ל אינם סבורים כי בית המקדש השני חרב בגלל הרומאים, אלא דווקא בגלל מלחמת אחים עקובה מדם של המורדים בינם לבין עצמם. חז"ל מסבירים שהסיבה העיקרית לחורבן היא שנאת חינם – שנאה ותחרותיות ללא סיבה מוצדקת, אשר הייתה קיימת בעם. שנאת חינם גורמת לפילוג ומתיחות. היא מונעת שיתוף פעולה ועבודה משותפת למען מטרה משותפת ונעלה. במקרה של בית המקדש השני, שנאת חינם גרמה לחולשה פנימית של העם, מה שהקל על הרומאים לכבוש את ירושלים ולהחריב את בית המקדש.
לסיכום, שער טיטוס הוא סמל מורכב ומרתק, חלק בלתי נפרד מההיסטוריה היהודית והרומית, המייצג את הניצחון הרומי, אך בה בעת את ההתנגדות היהודית.