כתב רש"י

כתב רש"י | פרשת יהדות

כל מה שחשוב לדעת על כתב רש"י: הפתח להבנת דברי הפרשנים

רבי שלמה יצחקי, הלא הוא רש"י, גדול מפרשי התורה והתלמוד, פוסק וראש ישיבה חשוב בצרפת של ימי הביניים, חיבר פרוש על התורה הנחשב ליסודי ובסיסי ביותר.
את התורה עם פירוש רש"י נוהגים ללמוד בבתי הספר היהודיים בכל רחבי העולם, כבר כאלף שנה!
פירוש רש"י, שלדעת החיד"א נכתב ברוח הקודש, נוטה לדרך הפשט, אך גם משלב פירושים על פי דרשות חז"ל.
אולי תופתעו לגלות, אך רש"י לא כתב את פירושו המוכר על התורה בכתב רש"י המוכר לנו כיום.
מסתבר כי השימוש בכתב בעל הצורה הייחודית החל מאות שנים לאחר פטירתו. כתב רש"י מובא בגופן מעוגל וייחודי מכתב רגיל בעברית, והומצא בכדי להבדיל בין התורה לבין פירושה.

>> להורדת פונט רש"י חינם לחצו כאן

קרדיט פונט: מתמחים טופ (רישיון לשימוש אישי)

מה ההבדל בין כתב רש"י לכתב רגיל?

למעשה, אם נתבונן לעומק בכתב רש"י נבחין כי רוב האותיות מזכירות אותיות עבריות מוכרות לנו. למעשה, רוב האותיות דומות לכתב הרגיל, למעט 7 אותיות ספציפיות: א – ב- ד- ז – צ – ץ – ש. עם זאת, כתב רש"י הוא קטן יותר מהכתב המרובע הרגיל, ולכן יש לתרגל ולקרוא אותו שוב ושוב כדי לגלות בו בקיאות.

כתב רש"י | פרשת יהדות

הספר הראשון שהודפס בכתב רש"י

הספר הראשון שהודפס בשפה העברית, עם פירוש רש"י לתורה, הודפס באיטליה בשנת 1475. בספר זה הודפס פירוש רש"י בכתב הרהוט היהודי-ספרדי, על מנת להבדילו מגוף הטקסט המקראי שהודפס באותיות עבריות מרובעות. מאז נהוג להדפיס את פירושי רש"י וכן את פירושיהם של פרשנים אחרים בדיוק באותן אותיות, בשולי העמוד או בתחתית העמוד של ספר הקודש.

השימוש בכתב רש"י

בספרי יהדות רבים, המשלבים טקסט מקור ופרשנות, מקובל, בדרך כלל, שטקסט המקור מופיע במרכז באותיות דפוס רגילות ("כתב מרובע"), והפרשנים (או "נושאי הכלים") בכתב רש"י. כך לדוגמא: מופיע בדף פירוש רש"י, מצודות דוד, אונקלוס ועוד. כך הוא ברוב דפוסי החומשים, בתלמוד, בטור, בשולחן ערוך ועוד.
כמו כן, חשוב להדגיש כי כתב רש"י מובא בחומש ובגמרא בגופן קטן יותר מהאותיות המרובעות, מה שמאפשר להכניס יותר טקסט בפחות מקום. בתקופה בה נייר והדפסה היו יקרים יותר מהיום, בחרו להיעזר בכתב רש"י על מנת לחסוך בעלויות. 

שתפו את המאמר: