מה מסמל נחש ביהדות?

הנחש נחשב לדמות מסתורית ורבת-משמעות ביהדות, מופיע בתורה, בנביאים, ובדברי חז"ל בשלל הקשרים – מסמל החטא הקדמון ועד לכוח הריפוי. ננסה לעיין במשמעותו על פי המקורות הקדושים ולהבין כיצד תופסים חז"ל את דמותו.

מה מסמל נחש ביהדות?

מה מסמל נחש ביהדות? בביאור הדברים

הנחש בגן עדן – שורש הרע

האזכור הראשון של הנחש בתורה הוא בפרשת בראשית, שם הוא מתואר כ"עָרוּם מִכָּל חַיַּת הַשָּׂדֶה" (בראשית ג, א). הנחש מפתה את חווה לעבור על ציוויו של הקב"ה ולאכול מעץ הדעת, ובכך גורם לחטא הקדמון, אשר הביא מיתה לעולם (בראשית ג, יט).

חז"ל במסכת שבת (דף קמו ע"א) מלמדים שהנחש היה בעל כוח דיבור, ואף התהלך בקומה זקופה, אך בעקבות חטאו נענש באיבוד יכולת הדיבור ובהליכה על גחונו, כפי שנאמר: "עַל גְּחֹנְךָ תֵּלֵךְ" (בראשית ג, יד). בכך, מסמל הנחש את היצר הרע, המנסה להכשיל את האדם בעורמה ובפיתוי.

נחש הנחושת – רפואה מתוך מבט כלפי מעלה

לעומת הדימוי השלילי של הנחש בפרשת בראשית, אנו מוצאים דמות נוספת של נחש בפרשת חוקת. כאשר בני ישראל התלוננו במדבר, שלח ה' בהם "נְחָשִׁים שְׂרָפִים" (במדבר כא, ו), אך לאחר מכן ציווה ה' את משה להכין נחש נחושת ולהציבו על נס, וכל מי שהסתכל עליו – נרפא. חז"ל במסכת ראש השנה (דף כט ע"א) מבארים שאין הכוח בנחש עצמו, אלא שהביטוי "וְהָיָה אִם נָשַׁךְ הַנָּחָשׁ… וְהִבִּיט אֶל נְחַשׁ הַנְּחֹשֶׁת וָחָי" מלמדנו כי כאשר ישראל משעבדים את ליבם לאביהם שבשמים, הם נרפאים.

הנחש כמסמל את המשיח והגאולה

חז"ל במסכת סנהדרין (דף צח ע"א) מביאים את דברי רבי שמעון בן לקיש: "מאי דכתיב 'וּפָרַח מִשֹּׁרֶשׁ יִשָּׁי' (ישעיהו יא, א)? זה מלך המשיח. ומהו 'וְשִׁעֲשַׁע יוֹנֵק עַל חֻר פָּתֶן' (ישעיהו יא, ח)? אמר ריש לקיש, בשעה שיבוא משיח צדקנו, תכלה שליטת הנחש ויתבטל היצר הרע לגמרי." הנחש, שסימל את החטא בעולם, יאבד את כוחו בעת הגאולה, והעולם יחזור לתיקונו.

הנחש בתורת הקבלה – כוחות הטומאה והקדושה

בספר הזוהר (חלק א, קעד ע"ב) מובא כי הנחש הוא דמות המסמלת את הסטרא אחרא, אך יש גם אפשרות להשתמש בכוחו לתועלת אם האדם מתגבר עליו ומשתמש בו לעבודת ה'. לכן, בתורת הקבלה ישנה התבוננות כפולה על הנחש – מצד אחד הוא מסמל את הכוחות המזיקים, אך מצד שני, הוא יכול להיות כלי לברכה אם משתמשים בו נכונה.

הנחש בתורה ובחז"ל מסמל את היצר הרע, את הפיתוי ואת החטא, אך גם את כוח הריפוי והתיקון כאשר האדם מרים עיניו לשמים. הנחש שגרם לנפילת אדם הראשון יהיה זה שיאבד את כוחו בגאולה השלמה, כאשר "בִּלַּע הַמָּוֶת לָנֶצַח" (ישעיהו כה, ח). בכך מתבטאת התפיסה היהודית כי כל כוח בעולם, אפילו הכוח המזיק ביותר, יכול לשמש לתיקון אם משתמשים בו כראוי.

שתפו את המאמר:
עסקים מומלצים באינדקס אנ"ש​
הישארו מעודכנים

הצטרפו אל רשימת התפוצה שלנו ותקבלו עדכונים בכל מה שחדש

מה חדש באתר