יום ירושלים עומד כסמל מרגש לאחדות ולניצחון במסורת היהודית, ומנציח את איחוד ירושלים תחת ריבונות ישראלית לאחר מלחמת ששת הימים ב-1967. יום זה לא רק מסמל ניצחון צבאי משמעותי אלא מדגיש את חידוש הקשר העמוק והרוחני בין העם היהודי לירושלים, העיר הקדושה מכל.
יום ירושלים נחגג מדי שנה בתאריך כ"ח באייר. יום זה מציין אירוע מרגש בהיסטוריה היהודית – איחוד ירושלים מחדש על ידי חטיבת הצנחנים של צה"ל. הכוחות פרצו לעיר העתיקה דרך שער האריות, ודגל ישראל הונף בכותל המערבי. בין הראשונים שהגיעו להר הבית לאחר שחרורו היה הרב הצבאי הראשי, הרב שלמה גורן זצ"ל, שאמר במקום את ברכת שהחיינו, אל מלא רחמים והלל בברכה, מלווה בתקיעת שופר.
בספר עוז ותעצומות, מספר הרב על כיבוש הר הבית
“…ברגע שהתקרבנו לשער האריות התחלתי לתקוע בשופר, מפני שעל פי דין, בעת יציאה למלחמה יש לתקוע בחצוצרות או בשופרות… כך מובטח לנו הניצחון, ולשם כך לקחתי עימי את השופר – לתקוע במלחמה של שחרור ירושלים. תקעתי בשופר עד שהגענו לטנק שנתקע בשער האריות וחסם את הכניסה להר הבית. קפצתי על הטנק וירדתי ממנו מצידו השני, והנה מצאתי את עצמי בשערי הר הבית. בדרך התחלתי לשאת תפילה תוך תקיעה בשופר, וצעקתי לחיילים: “בשם ד’ תעשו ותצליחו. בשם ד’ תשחררו את ירושלים. תעלו ותצליחו”. צעקתי לאורך כל הדרך, עד שהגענו ממש לתוך הר הבית…”
משמעות התאריך מהדהדת בלבבות רבים, שכן הוא מציין את הרגע שבו שוחררה ירושלים והתאחדה תחת ריבונות ישראלית-יהודית, ושוב ניתן להתפלל במקום הקדוש: הכותל המערבי. מעבר לכינוי 'יום ירושלים', רבים קוראים ליום המיוחד המציין את שחרור ירושלים גם בשם 'יום איחוד ירושלים', המייצג את השחרור מעול כיבוש זר.
חשיבותה של ירושלים ביהדות
המשמעות של ירושלים ביהדות היא בלתי נתפסת: ירושלים היא נשמת העם היהודי, מגדלור של אמונה וסמל לתקווה נצחית. היא מושא הכמיהה והכיסופים של כל יהודי בגלות הממושכת. מבחינה היסטורית, ירושלים היא מקום המקדש הראשון והשני, המרכז לעבודת ה' במשך אלפי שנים. שני בתי המקדש לא רק שימשו כלב החיים הדתיים היהודיים אלא גם כסמל למערכת היחסים האוהבת של העם היהודי עם הקב"ה.
ירושלים מוזכרת אינספור פעמים בתנ"ך, כמגדלור אליו נושא כל יהודי את עיניו, שלוש פעמים ביום במהלך התפילות: שחרית, מנחה וערבית. זו העיר שבה המלך דוד הקים את בירת ישראל ושם שלמה בנו, בנה את בית המקדש הראשון. עבור יהודים ברחבי העולם, ירושלים מגלמת את קיום הבטחתו של הקב"ה לדוד ומסמלת את התקווה לעתיד שבו השכינה תתגלה במלוא עוזה.
הכותל המערבי, השריד האחרון של בית המקדש השני, נותר מקום לתפילה ולעלייה לרגל, ומושך אליו יהודים מכל קצוות תבל. אלו מגיעים להתחבר למורשת אבותיהם, להתפלל ולהניח פתקי תחנונים בין האבנים העתיקות. ירושלים, אם כן, היא לא רק מיקום גאוגרפי עתיק, אלא היא מגלמת את הזיכרונות הקולקטיביים, הגעגועים והשאיפות הרוחניות של העם היהודי לאורך הדורות.
"שישו את ירושלים גילו בה" על משמעות יום ירושלים
יום ירושלים הוא ביטוי עוצמתי לניצחון, חוסן והקשר הנצחי בין עם לעירו הקדושה. הוא מציין את הרגע ב-1967 שבו, לאחר כמעט שני עשורים של כמיהה, ירושלים אוחדה מחדש תחת ריבונות ישראלית, מה שאפשר ליהודים גישה בלתי מוגבלת לאתרים הקדושים. יום זה מציין לא רק ניצחון צבאי אלא גם אבן דרך מוסרית ורוחנית משמעותית בתולדות העם היהודי.
שחרור ירושלים במהלך מלחמת ששת הימים מסמל הגשמת נבואות עתיקות ומימוש חלומות ותיקים. זהו יום המבטא את העוצמה והאמונה הנצחית של העם היהודי לאורך מאות שנים של גלות וקשיים. זהו זמן להרהר בהיסטוריה המורכבת של העיר, לחגוג את איחודה מחדש, ולהתפלל ולקוות לשלום אמיתי בתוך חומותיה.
סיפר הרב דוד חי כהן, בספר "משמיע ישועה"
פעמים רבות צעדנו לכותל בימי צום. הרב עמד למול הכותל וניכר היה שרטט של קדושה עוטפו. הוא נגע באבני הכותל, אך נזהר מאד שלא להישען עליהם ולא להכניס את ידו בין החריצים. היה מתפלל בכותל בדבקות עצומה, ונראה היה שכל כולו מחובר לכותל. כשסיימנו את התפילה, החל הרב לפסוע אחורנית, כשפניו אל הכותל. התרחק קמעה, נעצר, שוב התקרב לכותל ופסע אחורנית, פעם אחר פעם היה מתקרב ומתרחק, וכולו אחוז בחרדת קודש…
לעיתים באתי מביתי בבת ים לבקרו. שוחחנו בנושאים שונים, וכשהגיע זמני ללכת, ראיתי שקשה לרב פרידתי. אולם כשאמרתי לו שאני הולך ל”כותל”, היה מתמלא שמחה ומזרז אותי ללכת באומרו: “עם הכותל אין לי תחרות”…
כשבקשתיו להתפלל על חולים, היה רושם את שם החולה ומתפלל עליו. אך היה מוסיף ואומר: “יש לנו כותל, לך להתפלל שם”.
מנהגים וחגיגות לכבוד יום ירושלים
יום ירושלים מצוין במגוון מנהגים וחגיגות המשקפים את השמחה, הכרת התודה והחגיגיות המיוחדת. ברחבי ישראל, מצוין יום ירושלים במגוון טקסים ממלכתיים ודתיים, כמו גם חגיגות ציבוריות המושכות אנשים מכל הגילאים. אחד האירועים המרהיבים ביותר שחלים ביום שחרור ירושלים הוא ריקוד הדגלים בירושלים, שבו אלפי משתתפים, המנופפים בדגלי ישראל, צועדים ברחובות ירושלים, ושיאו בהתכנסות בכותל המערבי.
במרכז החגיגות עומדת תחושה עמוקה של יראת כבוד וזיכרון. נערכים טקסי זיכרון לזכרם של החיילים שנפלו בקרבות על ירושלים, המדגישים את הקורבנות שהובאו כדי לאחד את העיר. בנוסף, מתקיימים תפילות וטקסים מיוחדים, הכוללים פרקי הלל והודיה, ותפילה לשלום המדינה, בעיקר על ידי הציבור הדתי לאומי.
יום ירושלים כולל גם אירועים חינוכיים שמטרתם להעמיק את ההכרות עם ההיסטוריה והמורשת של ירושלים. בתי ספר וקהילות שונות מארגנים הרצאות, סדנאות וסיורים החוקרים את עברה העשיר של העיר.
לסיכום
יום ירושלים מגלם את הקשר העמוק בין העם היהודי לבין בירתו ההיסטורית, ונחגג מדי שנה בשלל מנהגים המנציחים את איחוד העיר. זהו יום גדוש במשמעות היסטורית ורוחנית, המשקף את תפקידה המרכזי של ירושלים ביהדות ואת התקווה המתמשכת לשלום בתוך חומותיה העתיקות. כאשר אנו מציינים את יום ירושלים, אנו נזכרים בחוסן, באמונה ובאחדות המאפיינים את העם היהודי ואת הקשר הנצחי שלהם לעיר ירושלים..